<link rel="stylesheet" href="/static/CACHE/css/abbb5ae91d74.css" type="text/css" media="screen, projection">

Wellbeing and sustainability: the project of the refurbishment of the Prysmian headquarters in Milan

Wednesday 13 June 2018
An old industrial complex now houses new workspaces designed by Maurizio Varratta architect

Wellbeing and sustainability: the project of the refurbishment of the Prysmian headquarters in Milan

Some projects succeed in taking on board many of the modern era’s different demands: the need to conserve precious land in our densely inhabited urban areas; intelligent participation in the sensitive but necessary dialogue between old and new; and correct use of resources in terms of both energy and materials.

As always, reference to a real case will help to illustrate the concept. We are talking about the new Prysmian headquartersinMilan, opened at the end of 2016, designed by Maurizio Varratta,which is a refurbishment of an old industrial building already modified by a series of ineffective, unsatisfactory conversions in the past.

In 2011 the owners, with the architect’s advice, finally drew up a list of the real needs for use of the spaces which were to undergo functional and architectural restoration,and the transformation project got under way.

The project as built achieves the intended high quality in terms of structure, architecture and plants thanks to the careful use of resources and intelligent exploitation of the various factors involved: the need to conserve some existing features of value, the desire to make the best use of environmental factors such as the positioning of the buildings, and, last but not least, the carefully designed relationship between the various materials used for the finishing of the horizontal and vertical surfaces.

Inside the glazed conservatory areas, the rectified stoneware tiles from a Marazzi “custom”fabric-effect collection, with an unusual, softly “woven” pattern, provide a patterned frame in a very fashionable anthracite grey for the planted areas or the zones with parquet flooring.

This design choice clearly defines pathways and areas intended for lingering, with the added benefit of the attractive effects created on the tiles’ surface patterning by the natural light entering through the large glazed areas in the roof.

Inside the offices and the other communal areas, the anthracite grey floor in 60 x 60 size creates an effective, tasteful colour contrast with the white chosen for the various furnishings. Further balancing is provided by the grey colour of the wall tiles, this time in the 30 x 60 size.

The design strategy illustrates a successful approach to increasing wellbeing in indoor areas. Let’s take a look at some images of the project.

Ph Saverio Lombardi Vallauri

You might also be interested in…